EBC Célszalag Életmódprogram

Women Stretching on Yoga Mat

Miért lehet szükséges életmódot váltani?

 

A legtöbb nem dohányzó számára a legfontosabb rákkockázati tényezők, amelyek megváltoztathatók, a testtömeg, a fizikai aktivitás és az étrend. A dohánytermékek elkerülésével, az egészséges testsúly megtartásával, az egész életen át tartó közepes/magas fizikai aktivitással és az egészséges táplálkozással jelentősen csökkentheti az ember életében a rák kialakulásának vagy a daganat miatti halálozás kockázatát.

 

Az emlőrák-túlélők gyakran tapasztalják a kezelések hosszan tartó mellékhatásait, például az energiahiányt, erőtlenséget. Köreikben azonban a magas fizikai aktivitás szignifikánsan összefügg a halálozási arányszám csökkenésével, a jobb élettani funkciókkal és az anyagcsere folyamatok pozitív változásával. Továbbá, kutatások eredményei azt mutatták, hogy az emlőrák diagnózist követően a legaktívabb nők esetében az emlőrák-specifikus halálozás 34% -kal, az összes okból eredő halálozás pedig 41% -kal csökkent a legkevésbé aktív társaikhoz képest.

 

Sajnos azonban gyakran megfigyelhető, hogy a fizikai aktivitás szintje a diagnózis után csökken, és a funkcionális állapot több mint 5 évig alacsonyabb marad az emlőrákot túlélők jelentős részénél. Tehát azok a nők, akik a diagnózis előtt aktívak, nem biztos, hogy aktívak lehetnek a diagnózis után. Azonban tudatos életmóddal ez a tendencia megfordítható.

 

Az étrend szerepe hosszú ideje foglalkoztatja a kutatókat. Az egyes táplálékok, étrend-kiegészítők helyett az étkezési szokásokat, komplex étrendeket célszerű vizsgálni, mivel az élettani hatás szempontjából fontos lehet a tápanyagok egymáshoz viszonyított aránya, egymásra gyakorolt kölcsönhatásuk. Hazai táplálkozási szokásokra irányuló felmérések alapján, általánosan elmondható, hogy jellemző a telített zsírok, hozzáadott cukor túlzott fogyasztása a magyar lakosság körében. A táplálkozástudomány legújabb iránymutatása szerint a növényi eredetű táplálékban gazdag, ugyanakkor állati eredetű táplálékban és finomított szénhidrátokban szegény mediterrán típusú, kalciumban és kalciumdús tejtermékben gazdag étrend csökkenthetik az emlőrák kiújulásának kockázatát.

 

Miben segítünk? - Motiváció a mindennapokban

 

Az EBC Célszalag Életmódprogram szakemberei abban tudnak segíteni a program résztvevőinek, hogy közösen személyre szabott és elérhető célokat állapítanak meg, motiválnak, valamint a célok elérésének folyamatát láthatóvá teszik, és fenntartják a kommunikációt. Továbbá, célunk, hogy közösséget formáljunk, és később megszervezésre kerülő rendezvényeinken oldott körülmények közt személyesen is találkozzunk.

 

Az Életmódprogram felépítése

  1. A programban való részvételhez feltétlenül szükség van egy okosórára, ami képes mérni a lépésszámot, pulzusszámot a következő típusok közül: iWatch, FitBit.

  2. Amennyiben jelentkezik az életmód programba, egy egyéni konzultáción szükséges részt vennie. A konzultáció során a szakemberek felveszik a kezdeti adatait (pl. BMI, testtömeg, életminőség, dohányzás, étkezési szokások, esetleges még folyó kezelések és mellékhatások), valamint sor kerül a beleegyező nyilatkozat aláírására is.

  3. A szakemberek segítségével megállapítják az Ön egyéni céljait (pl. napi 30 perc séta, heti 2x intenzívebb edzés, diéta beállítása). A Trainerize® applikáció használatával az eredményeit a trénerek figyelemmel követhetik, azon belül kommunikálhatnak.

  4. A szakemberek felismerik, ha segítségre, támogatásra van szüksége. Ahol szükséges, a szakember módosításokat javasolhat.

  5. A 18 hónapon át futó program eredményeként természetessé válik a mindennapi megfelelő mozgás és az Ön számára legelőnyösebb ételek kiválasztása. Ezzel reményeink szerint jobb életminőségre tehet szert.

 

A célszalag

 

Közös célunk egy olyan tudatos és egészséges életmód kialakítása, ami hosszútávon fenntartható a mindennapokban.

 

Tekintettel arra, hogy egy életmódot kívánunk kialakítani, a program ideális hossza 18 hónap

 

Részvételi díj

 

Havidíj: 14.990.- Ft

Konzultációk: 30.000.- Ft/ alkalom (ajánlott kezdéskor és 3 havonta)

 

Ami tartalmazza a következőket:

  • személyre szabott mozgási és étkezési tanácsok specializálódott szakemberektől

  • fizikai aktivitását szakember követi nyomon a Trainerize® applikáció segítségével, amihez részletes magyar nyelvű tájékoztatást kap

  • élő kommunikáció a sporttanácsadó és táplálkozási szakemberekkel

  • az eredmények rendszeres személyes találkozók alkalmával átbeszélhetők, újabb mérések is ekkor történnek, és a további személyre szabás is ezek alapján folytatódhat

  • évente kétszer rendezvényeinken további előadások, közös torna, életmód tanácsadás

Orvosaink mellett az életmódprogramban segítenek: