Keresés

Emlő ultrahang

Az emlő ultrahang képalkotása hanghullámokkal készít képet az emlő belső struktúrájáról. Elsősorban az emlődaganatok vagy egyéb rendellenességek diagnosztizálására szolgál, amelyeket orvosa esetlegesen egy fizikai vizsgálat, mammográfia vagy mell MRI során talált.


Az ultrahang biztonságos, nem invazív és nem használ ionizáló sugárzást. Ez az eljárás alig vagy alig igényel különösebb előkészítést. Hagyja otthon az ékszereket, és hordjon laza, kényelmes ruházatot. Megkérik, hogy deréktól felfelé vetkőzzön le az eljárás során.


Mi az a mell ultrahang képalkotása?

Az ultrahang biztonságos és fájdalommentes. Hanghullámok felhasználásával képeket készít a test belsejéről. Az ultrahangos képalkotást ultrahangos letapogatásnak vagy szonográfiának is nevezik. Egy kis szondát, úgynevezett átalakítót/transzducert és gélt használ, amelyet közvetlenül a bőrre helyeznek. Nagyfrekvenciás hanghullámok haladnak a szondától a gélen keresztül a testbe. A szonda összegyűjti a visszaverődő hanghullámokat. A számítógép ezeket a hanghullámokat használja a kép létrehozására. Az ultrahangvizsgálatok nem használnak sugárzást (mint a röntgensugaraknál). Mivel a képeket valós időben rögzítik, megmutathatják a test belső szerveinek felépítését és mozgását. Megmutathatják az ereken keresztül áramló vért is.

Az ultrahangos képalkotás egy nem invazív orvosi vizsgálat, amely segít az orvosoknak az egészségi állapotok diagnosztizálásában és kezelésében. A Doppler ultrahang egy speciális ultrahang technika, amely értékeli az anyagok mozgását a testben. Ez lehetővé teszi az orvos számára, hogy megnézze és értékelje a test artériáin és vénáin keresztüli véráramlást. Az emlő ultrahangos képalkotása képet ad az emlő belső struktúrájáról. Az emlő ultrahang vizsgálata során a vizsgálatot végző orvos Doppler-technikákat alkalmazhat az emlő áramlásának vagy az áramlás hiányának értékelésére. Bizonyos esetekben ez további információkat szolgáltathat a látható elváltozásról.

Melyek az emlő ultrahang gyakori indikációi?

Az emlő rendellenességek természetének meghatározása

Az emlő ultrahang elsődleges célja az orvos által a fizikális vizsgálat során észlelt emlő rendellenességek (például egy csomó) diagnosztizálása és a mammográfián vagy az emlő mágneses rezonanciáján (MRI) észlelt lehetséges rendellenességek jellemzése, további vizsgálata. Az ultrahangos képalkotás segíthet annak megállapításában, hogy a rendellenesség tömör szövet-e (amely lehet nem rákos szövetrész vagy rákos daganat), vagy folyadékkal töltött (például jóindulatú ciszta) vagy keverten cisztás és szilárd. Doppler ultrahanggal vizsgálhatják az emlőkárosodás vérellátását.


Kiegészítő mellrák-szűrés

A mammográfia az egyetlen olyan emlőrák-szűrési eszköz, amelyről ismert, hogy korai felismerés révén csökkenti az emlőrák okozta halálozás mértékét. Ennek ellenére a mammográfiák nem minden emlőrákot fedeznek fel. Néhány mellelváltozás és rendellenesség nem látható, vagy nehezen értelmezhető a mammográfián. A tömött állományú (denz) mellekben sok a mirigy- és kötőszövet, nem sok a zsírszövet, és ez megnehezíti a rák kimutatását. Számos tanulmány kimutatta, hogy az ultrahang és az MRI segíthet a mammográfia kiegészítésében azáltal, hogy kimutatja az emlőrákokat, amelyek esetleg nem látszanak a mammográfiával. Orvosa segíthet abban, hogy megállapítsa, megfelelő-e ezek közül a vizsgálatok közül bármelyik. Az MRI érzékenyebb, mint az ultrahang az emlőrák ábrázolásában, de az MRI nem biztos, hogy minden nő számára elérhető. Ha MRI szűrővizsgálatot végeznek, akkor nincs szükség ultrahang szűrővizsgálatra, bár ultrahanggal fel lehet használni az MRI-n látható rendellenességek jellemzését és biopsziás rendellenességeit. Ha ultrahangot használnak szűrésre, akkor a mammográfiával nem látható rendellenességek azonosíthatók, köztük olyanok is, amelyek biopsziát igényelhetnek.

A mell ultrahangjának szűrésével kapcsolatos rendellenességek közül sok nem rák (hamis pozitív).

További információkért kérdezze szakorvosainkat.

Az ultrahang szűrőeszközként ajánlható azoknak a nőknek, akiknél:

- nagy a kockázata az emlőráknak, és nem képesek átesni MRI - vizsgálaton.

- terhesség vagy nem szabad kitenni röntgensugárzásnak (ami szükséges a mammográfiához).

- megnövekedett mellsűrűségük van - amikor a mellek sok mirigy- és kötőszövetet tartalmaznak, és kevés a zsírszövet.Ultrahang-vezérelt emlőbiopszia

Amikor az ultrahangvizsgálat gyanús emlő rendellenességeket tár fel, az orvos dönthet úgy, hogy ultrahangvezérelt biopsziát végez. Mivel az ultrahang valós idejű képeket szolgáltat, gyakran használják a biopsziás eljárások irányítására, célzásra. Az eljárás megtervezéséhez és annak meghatározásához, hogy alkalmazható-e ez a biopsziás módszer, általában a biopszia előtt az emlők és hónaljárkok ultrahang vizsgálatát kell végezni. Hogyan néz ki a berendezés? Az ultrahangos szkennerek egy számítógépes konzolból, video-képernyőből és egy csatlakoztatott átalakítóból állnak. Az átalakító/transzducer egy kis kézi eszköz, amely hasonlít egy mikrofonhoz. Egyes vizsgák különböző (eltérő képességekkel rendelkező) átalakítókat használhatnak egyetlen vizsga során. Az átalakító az emberi fül számára hallhatatlan, nagy frekvenciájú hanghullámokat küld a testbe, majd meghallgatja a visszatérő visszhangokat. Az elvek hasonlóak a csónakok és tengeralattjárók által használt szonárhoz. A vizsgáló kis mennyiségű zselét visz fel a vizsgált területre, és oda helyezi az átalakítót. A gél lehetővé teszi, hogy a hanghullámok oda-vissza haladjanak a jelátalakító és a vizsgált terület között. Az ultrahangos kép azonnal látható egy számítógép képernyőjén megjelenő videoképernyőn. A számítógép a hangerőt (amplitúdót), hangmagasságot (frekvenciát) és az ultrahangjel visszatéréséhez szükséges idő alapján hozza létre a képet. Azt is figyelembe veszi, hogy a hang milyen típusú testszerkezeten és / vagy szöveten halad át.

Hogyan működik az eljárás?

Az ultrahangos képalkotás a denevérek, hajók és halászok által használt szonárral azonos elveken alapul. Amikor egy hanghullám elér egy tárgyat, az visszaverődik illetve visszhangzik. Ezeknek a visszhanghullámoknak a mérésével meg lehet állapítani, hogy milyen messze van az objektum, valamint az objektum mérete, alakja és konzisztenciája. Ide tartozik, hogy az objektum szilárd vagy folyadékkal van-e megtöltve. Az orvostudományban az ultrahangot a szervek, szövetek és erek megjelenésének változásainak, valamint a rendellenes tömegek, például a daganatok kimutatására használják. Ultrahangvizsgálaton a jelátalakító egyszerre küldi a hanghullámokat és rögzíti a visszhangzó hullámokat. Amikor az átalakítót a bőrhöz nyomják nagyfrekvenciás hanghullámok kis impulzusait küldi a testbe. Amint a hanghullámok visszaverődnek a belső szervekről, folyadékokról és szövetekről, a jelátalakító érzékeny vevője apró változásokat rögzít a hang hangmagasságában és irányában. Ezeket a hullámokat egy számítógép azonnal megméri és megjeleníti, ami viszont valós idejű képet hoz létre a monitoron. A mozgóképek egy vagy több képkockája általában állóképként készül.

A Doppler ultrahang, egy speciális ultrahang technika, méri a vér alakos elemeinek áramlásának irányát és sebességét, amikor azok az ereken keresztül mozognak. A vér alakos elemeinek mozgása megváltoztatja a visszaverődő hanghullámok hangmagasságát (Doppler-effektusnak hívják). A számítógép összegyűjti és feldolgozza a hangokat, és grafikonokat vagy színes képeket készít, amelyek a vér áramlását ábrázolják az ereken.

Hogyan történik a vizsgálat?

A páciens hanyatt fekszik a vizsgálóasztalon, és megkérhetik, hogy emelje fel a karját a feje fölött. Miután elhelyezkedett a vizsgálati asztalon, a vizsgáló (az emlő radiológiai vizsgálataira speciálisan kiképzett orvos) langyos vízalapú gélt alkalmaz a vizsgált test területére. A gél elősegíti a jelátalakító biztonságos kapcsolatát a testtel, és kiküszöböli az átalakító és a bőr közötti légréteget, amely megakadályozhatja a hanghullámok átjutását a testbe. Az átalakítót a testre helyezik, és a kívánt képek rögzítéséig előre-hátra mozgatják a célterületen. A nyomás általában nem okoz kellemetlenséget, amivel az átalakítót a vizsgált területre nyomják. Ha azonban a szkennelést egy érzékeny területen végzik, nyomást vagy kisebb fájdalmat érezhet a jelátalakítótól. A Doppler-szonográfiát ugyanazzal az átalakítóval végzik.

Miután a képalkotás befejeződött, a tiszta ultrahangos gélt letörli a bőréről. A nem letörölt részek gyorsan kiszáradnak. Az ultrahang gél általában nem hagy foltot vagy színezi el a ruházatot.

Mit fogok tapasztalni az eljárás alatt és után?

A legtöbb ultrahang vizsga fájdalommentes, gyors és könnyen tolerálható. Az emlő ultrahang vizsgálata általában 20-30 percen belül befejeződik. Ha Doppler ultrahangvizsgálatot végeznek, akkor valóban hallhat impulzusszerű hangokat, amelyek a hangmagasságban változnak, amikor a véráramlást figyelik és mérik. Lehet, hogy megkérik, hogy cseréljen pozíciót a vizsga során. Amikor a vizsgálata befejeződött, megkérhetik Önt, hogy várjon, amíg az ultrahang képeket áttekintik. Az ultrahangvizsgálat után képesnek kell lennie arra, hogy azonnal folytassa a szokásos tevékenységét.

Ki értékeli ki az eredményeket?

Radiológus, a radiológiai vizsgák felügyeletére és értelmezésére kiképzett orvos elemzi a képeket. A radiológus aláírt jelentést küld a vizsgálatot kérő orvosnak. Ezután orvosa megosztja Önnel az eredményeket. A radiológus a vizsgálat után megbeszéli Önnel az eredményeket. Szükség lehet utó- vagy kiegészítő vizsgálatokra. Orvosa elmagyarázza miért. Néha utóvizsgálatot végeznek, mert egy esetleges rendellenesség további értékelésre szorul, további speciális képalkotó technikát (pl. MRI) igényel.

Utánkövetéses vizsgálat kellhet, hogy kiderüljön valamilyen rendellenesség változás az idővel. Az utóvizsgálatok néha a legjobb módja annak, hogy meggyőződjünk arról, hogy egy kezelés (pl. kemoterápiás előkezelés) működik-e, vagy ha egy rendellenesség stabil vagy megváltozott (pl. jóindulatú fibroadenomák növekedési tendenciája).

Milyen előnyökkel és kockázatokkal jár?

Előnyök

- A legtöbb ultrahangos vizsgálat nem invazív. Esetenként az ultrahangvizsgálat átmenetileg kényelmetlen lehet, de nem lehet fájdalmas.

- Az ultrahang széles körben elérhető, könnyen használható és olcsóbb, mint a legtöbb más képalkotó módszer.

- Az ultrahangos képalkotás rendkívül biztonságos és nem használ ionizáló sugárzást.

- Az ultrahangos letapogatás tiszta képet ad a lágy szövetekről, amelyek nem mutatkoznak jól a röntgenképeken.

- Az ultrahang valós idejű képalkotást biztosít, így jó eszköz a minimálisan invazív eljárások, például a tűbiopsziák és a folyadékszívás irányításához.

- Az ultrahangos képalkotás segíthet kimutatni az elváltozásokat a sűrű mellszövetű (denz) nőknél.

- Az ultrahang segíthet kimutatni és osztályozni a mell elváltozását, amely önmagában a mammográfiával nem értelmezhető megfelelően.

- Az ultrahang segítségével az orvosok képesek a szilárd vagy cisztózus elváltozások elkülönítésére.

- A legtöbb 30 éves és idősebb nő számára mammográfiát kell használni ultrahanggal együtt. A 30 évesnél fiatalabb nőknél önmagában az ultrahang gyakran elegendő annak eldöntésére, hogy egy kérdéses területnél illetve elváltozásnál szüksége van-e biopsziára vagy sem.

Kockázatok

A szokásos diagnosztikai ultrahangnak nincs ismert káros hatása az emberre.

Az emlő ultrahangvizsgálatának értelmezése további eljárásokhoz vezethet, mint például ismételt ultrahang és / vagy aspiráció vagy core biopszia.

Milyen korlátai vannak a mell ultrahang képalkotásának?

- Az ultrahang az egyik eszköz, amelyet a mell képalkotásában használnak, de nem helyettesíti a mammográfiát.

- Sok rák nem látható ultrahangon.

- Sok mammográfián látható meszesedés nem látható ultrahangon.

- Néhány korai emlőrák csak meszesedésként jelenik meg a mammográfián.

- A rák okozta MRI-elváltozásokat ultrahanggal nem mindig látják.

Biopszia ajánlható annak megállapítására, hogy egy gyanús rendellenesség rák-e vagy sem. A biopsziát igénylő ultrahang legtöbb gyanúsnak ítélt észlelése később nem bizonyul rákos megbetegedésnek (de ehhez pontos és teljeskörű kivizsgálás kell!). Sok intézmény még denz emlőjű nőknél sem kínál ultrahangos kiegészítő szűrést.

Fontos, hogy olyan intézményt válasszon, amelynek szakértelme van a mell ultrahangjában, lehetőleg olyat, ahol a radiológusok az emlő képalkotó vizsgálataira szakosodtak. Az ultrahang attól függ, hogy a vizsgálatkor felismerik-e a rendellenességet, mivel ez egy "valós idejű" vizsgálat. Ehhez tapasztalatra és jó felszerelésre van szükség.


Forrás: https://www.radiologyinfo.org/en/info.cfm?pg=breastus

Képek forrása: Dataset of breast ultrasound images. Al-Dhabyani W, et al. Data Brief. 2019. PMID: 31867417 Hozzászólások

147 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése